Kansainvälinen arkistojen
viikko 8.–14.6.2020
Kansainvälisen arkistoneuvoston (ICA) tänään alkavan, jo perinteeksi muodostuneen arkistojen viikon yleisteemaksi on tänä vuonna valittu Empowering Knowledge Socities eli tietoyhteiskuntien vahvistaminen. Keskeisin kysymys on se, mikä on arkistojen ja muiden tieto-organisaatioiden asema ja tehtävä tässä globaalissa kehityksessä. Kysymystä on kiinnostavaa tarkastella vertaamalla viikon eri päiville asetettuja teemoja suhteessa Kansallisarkiston uuteen strategiaan, joka ulottuu vuoteen 2025.
Teemat sinänsä ovat meille hyvin tuttuja: kestävä kehitys, ilmastonmuutos ja maailmanperintö, digitaalinen säilyttäminen, avoimet standardit ja niiden käyttö sekä arkistoalan ammatillinen tulevaisuus. Kaikki ne ovat vahvasti esillä myös omassa strategiassamme ja siinä työssä, jota arkistoalan ammattilaiset tekevät Suomessa niin julkishallinnossa, yksityisellä sektorilla ja yhteiskunnan muiden toimijoiden palveluksessa.
Tänä vuonna ICA on itse panostanut verkkopalveluihin. Jokaiselle päivälle on teemansa ja joka päivä eri organisaatiot järjestävät myös webinaareja, joihin voi vapaasti rekisteröityä eri puolilta maailmaa. Arkistoalan järjestöjen lisäksi järjestäjinä toimivat muut asiakirjallisesta kulttuuriperinnöstä vastaavat organisaatiot, kuten kirjastoalan järjestöjen kansainvälinen federaatio IFLA ja museoalaa edustava ICOMOS. Kulttuuriperintö on ymmärretty laajasti – sitä ei ole syytä lokeroida sen enempää sisällöllisesti kuin toiminnallisesti. Professiot eroavat toisistaan, mutta meidän kaikkien on ymmärrettävä paremmin toisiamme – maailman kulttuuriperintö on yksi kokonaisuus, jota meidän eri alojen ammattilaisten tulee oppia tarkastelemaan laajemmin myös omassa työssämme.
Digitalisaatio on tämän päivän tunnussana kaikkialla maailmassa. Siinä Suomi on vahvasti mukana, monissa asioissa jopa aallonharjalla. Toisaalta täytyy tunnustaa, että keskinäinen yhteistyömme vaatisi tehostamista ja uudistamista. ICA:n Digital Preservation -teemapäivän 10.6.2020 suunnittelusta on vastannut Ison-Britannian Digital Preservation Coalition (DPC). Hyvin tuntemani koalitio – sen toiminnanjohtaja David Kilbride oli taloudenhoitaja toimiessani alan eurooppalaisen allianssin (Alliance for Permanent Access) puheenjohtajana kymmenkunta vuotta sitten. DPC on noussut kansainvälisesti johtavaksi alan järjestöksi. Sen jäseniä ovat Britannian kansallisarkistojen ja kirjastojen lisäksi mm. Yhdysvaltain kongressin kirjasto, CERN, Euroopan keskuspankki, Britannian tiedeneuvostot, YK:n päämaja sekä suuri joukko yliopistoja ja muita eri alojen toimijoita. Pohjoismaisia jäseniä ei ole, mutta DPC:n korkeatasoisille kursseille on osallistunut yksittäisiä opiskelijoita myös Pohjoismaista.
Kansallisarkiston strategiassa kansainvälinen yhteistyö sekä yhteiset ja avoimet standardit ja välineet painottuvat aikaisempaa huomattavasti vahvemmin. Silti meillä Suomessa on astuttava rohkea askel kohti käytännön kansainvälistä yhteistyötä. Jotta voimme hyödyntää nopeasti kehittyviä standardeja, on meidän aidosti ja nopeasti lähdettävä opettelemaan niitä ja niitä käyttävien kollegojemme toimintatapoja ja ajattelua.
ICA on koonnut kotisivulleen hienon paketin kansainvälisestä arkistoviikosta ja tarjoamistaan kansainvälisistä webinaareista. Kannattaa tutustua niihin ja hyödyntää tätä tarjontaa nyt, kun koronaviruspanemia on estänyt monien fyysisten kokousten ja seminaarien järjestämisen.
Jussi
Nuorteva
Kansallisarkiston
pääjohtaja, valtionarkistonhoitaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.