Vuodenvaihteen kuulumisia Mikkelin maakunta-arkistosta

Uusi vuosi tuo aina mukanaan uusia asioita. Tällä kertaa opeteltavana on ollut mm. arkistolaitoksen yhteinen asiointisähköpostiosoite arkisto[@]narc.fi ja uusittu palveluhinnasto. Myös paikallisesti on tapahtunut muutoksia: Mikkelin maakunta-arkisto ei enää ota vastaan sukututkimustilauksia luovutetun alueen evankelis-luterilaisista kirkonkirjoista ja maakunta-arkiston tutkijasalinkin aukioloajat muuttuivat.

Mikkelin maakunta-arkiston päätöstä lopettaa luovutetun alueen luterilaisten sukututkimusten tekeminen taustoitettiin blogissa joulukuussa, joten siitä ei tässä sen enempää. Kaikille määräaikaan mennessä tilauksensa jättäneille tiedoksi, että jonossa on nyt vajaat 250 tilausta: kaikkiin vastataan, mutta se ottaa oman aikansa.

Mikkelissä asioivat tulevat huomaamaan, että maakunta-arkiston tutkijasalia on hieman sisustettu uudelleen. Asiakirjasalin vanhat lukupöydät on pyöräytetty uusiin asemiin ja asiakaspäätteille on hankittu uudet pöydät, joiden saapumista tosin vielä odotellaan. Samassa rysäyksessä Karjala-tietokannan tietokoneet siirrettiin mikrofilmisalin puolelle. Aulan seinätkin ovat saaneet uuden maalipinnan.

Vuodenvaihteessa muuttuivat myös Mikkelin maakunta-arkiston tutkijasalin aukioloajat. Tutkijasalin ovi on viime vuosina käynyt yhä harvemmin – kävijämäärät ovat laskeneet 2000-luvun alun vuosista lähes 40%. Tämä olikin osin syynä muutoksiin, mutta samalla haluttiin myös kuunnella asiakkaiden ääntä: kesällä 2010 toteutetun tutkijasalin asiakaskyselyn vastauksissa moni toivoi, että Mikkelin maakunta-arkisto huomioisi aukioloajoissaan paremmin työssäkäyvät asiakkaat. Tähän on nyt pyritty siten, että arki-iltojen aukioloaikaa on lyhennetty, jotta aukiolo tiistaisin klo 19 asti ja lauantaisin kerran kuussa talvikaudella ovat mahdollisia. Tarkemmat tiedot uusista aukioloajoistamme löytyvät kotisivultamme.

Ensimmäinen tiistai-illan pidennetty aukiolo ei ollut mikään yleisömenestys, mutta toisella kertaa muutama jo uskaltautui viettämään iltaa arkistoon. Jännityksellä odotamme, mitä ensimmäinen lauantai tuo tullessaan. Kyselyissä on aina helppo sanoa tulevansa iltaisin tai lauantaisin, jos se olisi mahdollista. Jos kävijöitä ei kuitenkaan todellisuudessa löydy, joudutaan aukioloaikoja jälleen tarkistamaan.

Anne Hänninen
Ylitarkastaja, Mikkelin maakunta-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.