Kesää odotellessa – kuulumisia Mikkelistä


Hiljaisen alkuvuoden jälkeen odottelemme, josko kesän myötä Mikkelin maakunta-arkiston tutkijasalin ovi kävisi vilkkaammin. Etelä-Savo kuuluu suosituimpiin mökkimaakuntiin, joten kesällä kävijöitä riittää yleensä myös maakunta-arkistoon – usein ulkomaita myöten.

Jos aikoo kesäreissulla poiketa Mikkeliin tutkimaan vaikkapa Karjalan 100 vuotta nuorempia kirkonkirjoja, niin muistattehan, että käyttölupamenettely uudistui vuoden 2011 syksyllä. Käyttölupa kirkonkirjoihin kannattaa hankkia ennakkoon – lomakkeet ja käyttölupamenettelyn ohjeistus löytyy arkistolaitoksen kotisivulta. Maakunta-arkiston Katiha-koneilla karjalaisten sukujuurien löytäminen saattaa sujua nopeammin ja tämän Karjala-tietokantasäätiön ylläpitämän tietokannan käyttölupakin järjestyy saman tien paikan päällä. Koneita on rajallinen määrä, joten pitkämatkalaisten on hyvä varata laite ennakkoon tutkijasalin päivystäjältä.

Huhtikuussa Mikkelissä viriteltiin tutkijasalin atk-yhteyksiä. Remontti ei sujunut ongelmitta, sillä ensimmäisenä sovittuna ajankohtana päivämäärä oli jäänyt kertomatta itse asennustyön tekijöille. Kieltämättä hieman harmitti, kun olimme varoitelleet asiakkaita mahdollisista meluhaitoista ja moni lykkäsi tuloaan. Ja salissa ei sitten tapahtunut yhtikäs mitään. No, huhtikuun lopussa asennustyö saatiin sitten tehtyä ja tässä toukokuun aikana Digitaaliarkiston asiakaspäätteet siirtyvät asiakirjasalista mikrofilmisalin puolelle. Tutkijasali on suljettu keskiviikkona 23.5., joten silloin ei kannata tulla katsomaan, joko koneet muuttaneet paikkaa.

Astia-verkkopalvelun testauksen kakkosvaihe on käynnissä. Toistaiseksi Mikkelin maakunta-arkiston asiakkaat eivät oikein ole innostuneet tilaamaan sukuselvitystä saati jäljennöstä perukirjasta tai lainhuudosta palvelun kautta.  Myöskään asiakirjatilauksia tutkijasaliin ei tällä kertaa ole vielä kuulunut. Testaus jatkuu 18.5. asti, joten ei muuta kuin rohkeasti Astialle, jotta saamme kokemuksia palvelun käytöstä.

Anne Hänninen
Ylitarkastaja, Mikkelin maakunta-arkisto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.