Vuodenvaihteen kuulumisia Mikkelistä

Vuosi 2013 alkaa olla mennyttä ja paljon on ehtinyt tapahtua tänäkin vuonna.

Kesällä vaihtuivat arkistolaitoksen puhelinnumerot ja myös Mikkelin maakunta-arkiston väki sai käyttöönsä kännykät. Muutoksessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Toisaalta kaikki ovat nyt paremmin tavoitettavissa, mutta varjopuolena on ollut puhelujen heikko kuuluvuus. Eli jos olette ihmetellyt, miksi puheluunne vastannut maakunta-arkistolainen kysyy nimeänne ties kuinka monetta kertaa uudelleen, niin hän vain yrittää varmistaa, että on linjan huminalta todella kuullut nimen oikein.

Vuoden aikana Mikkelistä on jälleen lähtenyt maailmalle tuhansia selvityksiä ja asiakirjajäljennöksiä. Laskujen perään aina silloin tällöin kysellään, koska ne eivät enää tule itse selvityksen tai jäljennöksen mukana. Lasku lähetetään erikseen, joten odotelkaa kärsivällisesti.

Vaikka tutkijasalin ovi ei enää käy takavuosien tahtiin, niin asiakirjoja on tuotu tutkittavaksi maakunta-arkiston lukusaliin tänä vuonna ennätysmäärä. Mikrofilmien käyttö on sen sijaan hiljentynyt niin paljon, että lukulaitteiden ennakkovarauksista luovutaan maakunta-arkistossa kokonaan ensi vuonna. Digitaaliarkiston ja Karjala-tietokannan (Katiha) koneilla varausjärjestelmä vielä säilytetään.

Yhä useamman Mikkelin maakunta-arkistossa säilytettävän yksityisarkiston asiakirjat voi nyt tilata tutkijasaliin Astian kautta, sillä esimerkiksi yhdistysten arkistoja on tänä vuonna järjestetty urakalla. Suur-Savon Nuorisoseurojen Liiton arkistosta selvisi mm. miten Suur-Savon nuoriso kunnioitti vuonna 1955 Sprengtportenia pukeutuen kuvassa näkyviin kustaviaanisen ajan asuihin.

Seurapiirielämää Savon sydämessä. Suur-Savon Nuorisoseurojen Liitto r.y:n arkisto. Ug Sotahistoriallisen näytelmän pukujen piirustukset 1955. MMA.
Ensi vuonna Mikkelin maakunta-arkiston palveluajat muuttuvat sikäli, että tutkijasali ja puhelinpalvelu avautuvat vasta kello 9. Tiistaisin olemme talvikaudella auki klo 18 asti, mutta muulloin suljetaan kello 16. Ajantasaiset tiedot aukioloajoista löytyvät aina arkistolaitoksen kotisivulta.

Mikkelin maakunta-arkisto tutuksi -kurssi veti luentosalin tänä vuonna kahteen otteeseen täyteen. Samantyyppistä käyttäjäkoulutusta on luvassa myös ensi vuonna, mutta ainoastaan syksyllä. Keväällä meitä voi käydä tapaamassa Savonlinnan sukututkimuspäivien näyttelyosastolla.

Vuonna 2014 Mikkelin maakunta-arkisto viettää myös 80-vuotispäiviään ja juhlavuoden tapahtumista kuulette sitten enemmän ensi vuonna.

Anne Hänninen
Ylitarkastaja, Mikkelin maakunta-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.