Ratkotaan ristikoita


Europeana Heraldica, tietokanta vaakunoista ja sineteistä hekumoiville heraldikoille - tuosta ei ole ainakaan minulle mitään iloa. Näin ajattelin aikoinaan, kun kyseinen tietokanta julkaistiin Kansallisarkiston kotisivuilla. Niin sitä vain on erehtyväinen valtion virkamieskin! Minusta on nimittäin tullut säännöllinen tietokannan käyttäjä syystä, jota en tuolloin osannut aavistaa. Syy oli innostukseni ristikoihin. 

Kun ristikon ratkaisussa lähdetään hakemaan apua internetistä, liikutaan harmaalla alueella. Puristin mielestä minkäänlaiset apuvälineet ristikoiden ratkaisemisessa eivät ole sallittuja, mutta kyllä nuo erilaiset apuvälineet tuntuvat olevan kovin suosittuja. Yksi suosittu ristikkovihjelaji on kuva vaakunasta tai osasta vaakunaa. Rutinoituneet ristikon tekijät tunnistavat esimerkiksi Akaan ja Iin kuntavaakunat tuosta vain, mutta ainakin allekirjoittaneelle tulee jatkuvasti vastaan vaakunoita, joita en tunnista. Toisinaan sana muodostuu itsestään muiden vihjeiden selvittämisen jälkeen.  Toisinaan, kun vihje ei millään tunnu aukeavan, saatan turvautua Europeana Heraldican apuun.

Tietokannassa on 1158 kuntavaakunaa ja 894 lakkautettua kuntavaakunaa. Näiden lisäksi tietokannasta löytyvät myös lääninvaakunat, maakuntavaakunat, paljon pohjoismaisia vaakunoita sekä melkoinen määrä sinettejä. Ominaisuus, joka tekee tietokannasta näppärän ristikonratkojalla ja muillekin, on vapaasanahaku. Jos ristikossa tulee vaikkapa vastaan tunnistamaton vaakuna, jossa on karhun kuva, voi vapaasanahakuun syöttää sanan karhu ja rajata haun suomalaisiin vaakunoihin. Tällöin osumatuloksiksi tulee 19 karhuaiheista vaakunaa. Vaakunoista, sineteistä ja heraldiikasta kiinnostuneille tietokannasta löytyy erilaisia hakumahdollisuuksia ja nippelitietoa niin paljon, että heikompaa hirvittää.

Kansallisarkiston kotisivuilla on myös paljon muita tutustumisen arvoisia verkkopalveluita ja tietokantoja. Kansallisarkistossa säilytettävine kokoelmien selaamista ja tilausten tekemistä varten kannattaa muistaa Astia-verkkopalvelu. Digitaaliarkistossa, jossa tämän kirjoittamishetkellä on jo 66 875 975 kuvaa, voi puolestaan tutkia asiakirjoja verkossa. Lisäksi sivuilta löytyy muun muassa tietokanta toisessa maailmansodassa menehtyneistä Suomen puolustusvoimissa palvelleista, tietokanta Suomessa 1914-1922 sotaoloissa surmansa saaneista, tietokanta Suomen keskiaikaisista asiakirjalähteistä sekä paljon muuta. 

Ei muuta kuin hyvää joulua ristikoiden ja tietokantojen parissa! 

Ville Kontinen, ylitarkastaja, Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.