Linnoitustöissä olleiden tiedot selville


Etsitkö tietoja vuosien 1940-1944 aikana linnoitustöissä olleesta miehestä tai naisesta?

Suomessa tehtiin toisen maailmansodan aikana myös linnoitustöitä. Aikalaisetkin tosin totesivat, että linnoittaminen on hieman turhan komea käsite tehdyille töille. Linnoittamista oli niin teiden rakentaminen Itä-Karjalan korpeen kuin lentokenttien kunnostaminenkin.


Linnoitustyöt vaativat paljon työvoimaa, jota otettiin sotien aikana voimassa olleen työvelvollisuuslain perusteella. Jatkosodan aikana tällaisten töiden perusyksiköitä olivat linnoitusrakennuspataljoonat. Linnoitusrakennustöissä olleet löytyvät Päämajan linnoitusosaston henkilökortistosta.

Kyseinen kortisto löytyy Astia-verkkopalvelustamme tunnuksella T-13382 ja se sisältää kaikkiaan 156 koteloa linnoitustöiden henkilökortteja aikarajauksella 1940-1944.

Henkilökortista irti paljon tietoa


Itse kortti sisältää perustiedot linnoittajasta. On nimi, syntymäaika ja –paikka, pääammatti, siviili- ja sotilasarvo ja kotipaikka. Mielenkiintoa kannattaa myös kohdistaa kohtaan, onko henkilö ollut linnoitustöissä varusmiehenä, reserviläisenä, nostomiehenä vai työvelvollisena.

Kortista selviää myös päivämäärä, koska henkilö on otettu palvelukseen. Koska kortisto alkaa vuodesta 1940, on mukana myös välirauhan aikana Salpalinjan linnoitustyömaille ensimmäistä kertaa otettuja/palkattuja. Myös viimeinen päivä on luonnollisesti merkitty korttiin. Varsin kiinnostavaa tietoa löytyy myös kohdasta 21. ”huomautuksia palv. suorituksesta”. Tähän on useimmiten kirjattu ylös siirrot linnoitusosaston alaisissa joukoissa.

Kuvassa on isoisäni Veikko Mäkisen henkilökortti.
Linnoitusosaston henkilökortisto on yksi mahdollisuus löytää tietoja linnoitustöissä olleesta, varsinkin jos henkilö oli työvelvollisuuslain perusteella otettu töihin. Tällöin on mahdollista, että kantakorttia ei ole – tai siinä ei ole merkintöjä linnoitusrakennustöihin osallistumisesta.

Linnoitusosaston palkkalistoilla oli myös naisia, esimerkiksi kanslia-apulaisina, joiden tiedot löytyvät myös kortistosta.

Tämäkin kortisto on kaikkien käytettävissä ja tutkittavissa Kansallisarkistossa, Rauhankadun tutkijasaleissa!


Tutkija Otto Aura, Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.