Arkistopäivien jälkitunnelmissa

Suomen kahdeksannet Arkistopäivät vietettiin helteisessä Jyväskylässä 18.-19.5, päivälleen 32 vuotta ensimmäisten valtakunnallisten Arkistopäivien jälkeen. Nykyään joka neljäs vuosi järjestettävää tapahtumaa isännöivät vuorollaan Jyväskylän maakunta-arkisto ja Maanmittauslaitoksen Arkistokeskus.

Tapahtumaan saapui hieman yli 320 osallistujaa mukaan lukien näytteilleasettajat. Jäimme osanottajaennätyksistä (kolmella edellisellä kerralla yli 400 osanottajaa), mutta järjestäjien näkökulmasta osallistujamäärää voi kuitenkin pitää riittävän hyvänä.

Ohjelman laatiminen ainoaan koko arkistoammattilaisten kentältä väkeä keräävään tapahtumaan on haasteellista. Kaikilla arkistopäivillä on ollut perinteisesti tilaisuutta yhteen sitova teemansa. Teemaksi kiteytyi tällä kertaa lähes itsestään selvästi muutos asiakirjahallinnossa ja arkistotoimessa. Johdannoksi päiville haluttiin tuoda tutkijan näkökulma muuttuvaan asiantuntijatyöhön, ja ainakin välittömän, käytäväkeskusteluissa saadun palautteen mukaan tämä oli onnistunut ratkaisu. Pekka Mattilan esittämiin työelämän metataitoihin palattiin myös päivien muissa puheenvuoroissa. Vaikka yleisteeman valinta oli helppoa, piti ohjelmaan koettaa löytää keskeiset, alan ammattilaisia puhuttavat muutosteemat. Jotta teemojen käsittelyä voitaisiin eriyttää, päätettiin pysyä perinteisessä ohjelman rakenteessa, eli ensimmäinen päivä yhteiseksi kaikille osanottajille ja toisen päivän alkuun työryhmätyöskentely. Kolmessa eri työryhmässä pohdittiin muutosta julkishallinnon organisaatiomuutosten, yhteisten sähköisten palveluiden sekä muuttuvan profession näkökulmista. Noin 2/3 osallistujista oli kiinnostunut yhteisistä sähköisiä palveluita käsittelevästä ryhmästä, muihin ryhmiin oli osallistujia tasaisesti n. 60. Pienemmissä ryhmissä keskusteluun oli paremmat mahdollisuudet ja koulutuksen muutosta käsitelleessä ryhmässä käytettiinkin vuorovaikutuksellisia  menetelmiä.

Ohjelman lisäksi Arkistopäivien keskeistä antia on verkostoituminen kollegoiden kanssa. Sosiaalisen kanssakäymisen onnistuminen ei ole enää järjestäjien vallassa, mutta toivottavasti näilläkin Arkistopäivillä joku tutustui uuteen kollegaan tai ainakin ilahtui vanhojen tuttujen tapaamisesta.

Mielestäni Arkistopäivät osoittivat edelleen tarpeellisuutensa alan ammattilaiset kokoavana tapahtumana. Maakunta-arkiston johtaja Arja Rantanen esitti tilaisuuden lopuksi kutsun vuoden 2014 Arkistopäiville Vaasaan. Tulevia ajankohtaisia teemoja emme vielä tiedä, mutta tämänkertaisen muutosteeman mukaisesti voi kysyä, millaiset uudistukset olisivat tarpeen Arkistopäivien rakenteessa tai järjestelyissä? Tästä olemme kiinnostuneita paitsi me juuri päättyneiden päivien järjestäjät kuten myös varmasti kollegani Arja Vaasassa!

Arkistopäivien esitykset ovat nähtävillä täällä.

Päivi Hirvonen
Johtaja, Jyväskylän maakunta-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.