Silakkapizzaa, venepiirustuksia ja muuta kulttuuria

Turussa yksi jos toinenkin asia on tällä hetkellä saanut kulttuuri-etuliitteen. Kulttuuri-Turusta löytyy kulttuurikuntoilua, taivaallista kulttuuria, kulttuurikiekko, kulttuuripääkaupunkiolut ja lääkärit jakavat kulttuurireseptejä. Runokulttuuria putkahteli hetken aikaa jopa maakunta-arkiston käsipaperitelineestä. Turun maakunta-arkistokin osallistuu omalla panoksellaan kulttuuripääkaupunkivuoden kulttuuritekoihin ja kunnostaa painotetusti erilaisten kulttuuritoimijoiden kulttuuriarkistoja tutkijoiden ulottuville. Ja mitäpä muuta kulttuuriarkistot sisältäisivät kuin kulttuuriaarteita.

Maakunta-arkistoon luovutetuista arkistoista varsin suuren osan voi määritellä kulttuuriarkistoiksi. Laajimmillaanhan kulttuuriksi voidaan määritellä kaikki se tieto, mikä siirtyy sukupolvelta toiselle muutoin kuin geenien välityksellä. Tällöin kaikki arkistomme olisivat kulttuuria ja Turun maakunta-arkistonkin makasiinien uumenissa odottaisi 17 hyllykilometriä puhdasta kulttuuria. Ihan näin laajaa yleistystä emme ole tehneet, mutta ymmärrämme kulttuurin käsitteenä varsin laajasti.

Yksi juhlavuoden kunniaksi järjestettävistä kulttuuriarkistoista on Turun kamerat ry:n arkisto. Arkisto sisältää monen sadan valokuvan kokoelman lähinnä harrastelijoiden, mutta myös muutaman ammattilaisen, otoksia aina 1930-luvulta lähtien. Järjestämistyön yhteydessä yritämme etsiä kuvien joukosta myös jäsenen, Alvar Aallon, ottamia valokuvia.

Telakoiden jo entuudestaan laajat arkistot Turun maakunta-arkistossa taas saavat merkittävän lisäyksen Andros-arkistosta, jonka Merikeskus Forum Marinum tallettaa maakunta-arkistoon tämän vuoden kuluessa. Arkisto on hieno kokonaisuus AB Andrée & Rosenqvist Oy:n veneveistämön ja moottoritehtaan asiakirjoja sekä kone- ja venepiirustuksia. Veneveistämö ja moottoritehdas toimivat Turussa vuodesta 1906 vuoteen 1939

Pienempiä kulttuuriarkistoja ovat Veera Uskelinin teatteriaiheinen kokoelma, Hjalmar Lehdon arkisto ja Tunturikerho Login arkisto.Veera Uskelinin kokoelma sisältää teatteriin liittyviä lehtileikkeitä 1920-luvulta lähtien ja se on jo asiakkaiden käytettävissä. Samoin on tutkittavissa turkulaisen tanssinopettajan ja taidetanssijan Hj. Lehdon henkilöarkisto valokuvineen. Tunturikerhon Login arkisto kertoo laaja-alaisesti luonnossa liikkumisesta ja se tulee olemaan kevään kuluessa käytettävissä.

Näiden lisäksi makasiineissamme odottaa jo nyt suuri joukko kulttuuriarkistoja. Arte ry:n, Turun Taidegraafikoiden ja Suomen kuvataidejärjestöjen liiton arkistoista löytyy näyttelyesitteitä, lehtileikkeitä ja valokuvia osittain jo 1930-luvulta lähtien. Raunistula-Seura ry on luovuttanut maakunta-arkistoon mm. raunistulalaista perinnetietoa koskevaa haastatteluaineistoa ja Turun Karjala-Seura ry:n arkiston asiakirjat kertovat karjalaisen kulttuurin vaalimisesta tällä alueella. Martta-järjestöjen meille tallettamista arkistoista voi löytää mm. ruokakulttuuria. Silakkapizzan ja mämmirahkan ohjeet löytyvät arkistosta toivottavasti vielä satojenkin vuosien kuluttua. Turun Weikkojen arkiston asiakirjat vuodesta 1912 lähtien kertovat liikuntakulttuurista ja Turun AFS-yhdistys ry:n arkisto kansainvälisestä vaihto-oppilastoiminnasta.

Ja mikä parasta, vaikka kulttuuripääkaupunkivuosi loppuu aikanaan ja kulttuurietuliitteet tipahtelevat pois, jäävät nämä ja monet muut kulttuuriaarteet Turun maakunta-arkistoon makasiineihin odottamaan tutkijoita myös tämän vuoden jälkeen.

Marita Vallenius
Tutkija, Turun maakunta-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.