Viisas Hiiri

Vuonna 2000 Valtion taideteoslautakunta teetti kulttuurivuotta silmällä pitäen yhdeksän patsasta, joista yksi oli Jyrki Siukosen Viisas Hiiri. Useammassa osassa oleva kokonaisuus sai paikan Kansallisarkiston rauhankadun toimipisteestä Café Hauseniin johtavilta portailta, jossa hiiri toivottaa vierailijat tervetulleeksi kynä olkapäällä. Toinen osa kokonaisuutta sisältää tikkaat sekä avatun kirja, jonka sivua hiiri tutkii. Avatun kirjan sivulta löytyvät sanat Scripta manent, kirjoitukset pysyvät.

Alkuvuoden lumikaaos on saanut tuntemattoman heltymään ja jakamaan porkkanaraasteensa tippa nenässä värjöttelevän hiiren kanssa. Ruokkimista ei kuitenkaan suositella, sillä se saattaa houkutella kutsumattomia vieraita.

15. helmikuuta vuonna 2005 perustivat kolme PayPalin työntekijää: Chad Hurley, Steve Chen ja Jawed Karim palvelun, jossa loppukäyttäjällä oli mahdollisuus jakaa videomuotoista mediaa maailmanlaajuisesti. Idea ei ollut ainoa laatuaan, mutta käyttäjät ottivat sen omakseen. Tällä hetkellä palveluun ladataan yhdessä päivässä sisältöä niin paljon, että jos katsomisen aloittaisi nyt vuonna 2012 ja sitä jatkaisi keskeytyksettä, olisi tuo yhden päivän materiaali katsottu läpi vasta vuonna 2020. Käyttäjiä palvelulla noin 800 miljoonaa ja sen nimi on Youtube.

Miten nämä kaksi asiaa sitten liittyvät toisiinsa?

Vajaat pari vuotta sitten Viisas Hiiri nakersi tiensä internettiin ja perusti Youtubeen arkistolaitoksen virallisen videoiden levitykseen tarkoitetun kanavan. Rauhankadun toimipisteen lisäksi hiiri vastaanottaa vierailijoita siis myös sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä kanavalle on viety videoita reilun neljän tunnin edestä ja lisää on tulossa. Osa materiaalista on julkista ja kaikkien saatavilla, osa taas on piilotettu ja tarkoitettu vain yhteistyökumppaneiden käyttöön. Suurin osa videoista perehdyttää palveluiden ja järjestelmien saloihin, mutta mukana on viihteellisempääkin sisältöä. Facebookin kanssa Youtube toimii hyvin yhteen ja julkaistua materiaalia mainostetaankin järjestelmällisesti tilapäivityksissä.

Viisas Hiiri -kanava Youtubessa.

Kevään mittaan Kansallisarkisto järjestää viisi erillistä esitelmätilaisuutta, joissa asiakkaille esitellään Kansallisarkiston ja samalla koko arkistolaitoksen sähköisiä palveluja. Kaksi näistä esitelmistä (Arkistolaitoksen kotisivu – Ovi palveluihin ja Portti-palvelu) on jo pidetty ja nähtävillä Youtubessa. Tiedot tulevista luennoista löytyvät arkistolaitoksen kotisivuilta.

Minkälaista materiaalia sinä haluaisit kanavalla nähdä? Kerro mielipiteesi joko tämän artikkelin kommenttina, tai vaikka ViisasHiiri Youtube-kanavalla. Muista myös tilata kanava itsellesi.

Kare Salonvaara
Suunnittelija, Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.