Suomi.fi-tunnistuspalvelu tulee käyttöön Astia-verkkopalvelussa


Kansallisarkiston Astia-verkkopalvelun kaikkien ominaisuuksien käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Tällä hetkellä palvelun käyttö vaatii ensin rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi ja sen jälkeen kirjautumista käyttäjätunnus-salasanaparilla. Tämä kaksivaiheinen tunnistautuminen korvautuu yksivaiheisella tunnistautumisella, kun Kansallisarkisto ottaa Suomi.fi-tunnistuspalvelun käyttöön Astia-verkkopalvelussa alkusyksyn aikana. Mitä tämä tarkoittaa Astian nykyisille ja uusille käyttäjille?

Mikä muuttuu ja mikä säilyy ennallaan? 

Suomi.fi-tunnistuksen käyttöönoton jälkeen palvelun käyttämiseen ei tarvita enää erillistä 
käyttäjätunnusta ja salasanaa.  Astia-verkkopalvelun etusivulle tulee linkki Tunnistaudu palveluun, josta pääsee valitsemaan haluamansa tunnistautumisvaihtoehdon. Suomi.fi-tunnistuksessa voi tunnistautua esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajille on käytettävissä Haka-tunnistautuminen  ja viranomaisille Virtu-tunnistautuminen.

Muutoksella ei ole vaikutusta Astia-verkkopalvelun nykyisten käyttäjien tietoihin. Yhteystiedot sekä tiedot tilauksista ja voimassaolevista käyttöluvista säilyvät omissa tiedoissa. Astia-verkkopalvelun uudet käyttäjät ohjataan tunnistautumisen jälkeen täydentämään yhteystietonsa ennen palveluun siirtymistä.

Mitä etuja muutoksesta on?

Suomi.fi-tunnistus tukee kertakirjautumista. Se tarkoittaa sitä, että jos käyttäjä on tunnistautunut Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta johonkin toiseen julkishallinnon palveluun ja menee sen jälkeen Astia-verkkopalveluun, niin Astia tunnistaa käyttäjän ja tunnistautumista ei tarvitse tehdä uudelleen. Muutos mahdollistaa Astia-verkkopalvelun käytön jatkossa myös EU-kansalaisille. Uusi tunnistautumistapa on lisäksi tietoturvallisempi.

Muutos toivottavasti madaltaa kynnystä käyttää Astia-verkkopalvelua myös silloin, kun käyttötarve on ajoittaista tai vain kertaluonteista. Palvelua pääsee käyttämään suoraan, eikä tarvitse huolehtia käyttäjätunnuksen ja salasanan muistamisesta. Jos olet aikaisemmin käyttänyt Astia-verkkopalvelua, niin järjestelmä tunnistaa sinut palaavana käyttäjänä.

Muutos on askel kohti ”yhden luukun periaatetta” sähköisessä asioinnissa. Yhä useampi viranomaisasia tullaan tulevaisuudessa hoitamaan Suomi.fi-palveluiden kautta. Myös Kansallisarkisto ottaa vaiheittain käyttöön Suomi.fi-palveluita, esimerkiksi Suomi.fi-valtuudet -palvelun syksyn aikana. 

Mistä saan lisätietoja?

Suomi.fi-tunnistuspalvelun käyttöönotosta tiedotetaan Kansallisarkiston kotisivulla ja Astia-verkkopalvelun etusivulla sen jälkeen kun käyttöönoton ajankohta on varmistunut. Astia-verkkopalvelun etusivulle tulee myös ohjevideo tunnistautumisesta. Satu Sorvalin kesäkuun blogikirjoituksesta löytyy lisätietoja Suomi.fi-palveluiden käyttöönotosta Kansallisarkistossa.

Lisätietoja Suomi.fi-palveluista laajemmin saat täältä: https://www.suomi.fi.

Satu Kantola
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.