Itsenäisen Suomen kuvaa kotimaassa ja ulkomailla

Kansallisarkisto liittyi mukaan SUOMI100-ohjelmakokonaisuuteen Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen -näyttelyproduktiollaan jo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden valmistelun alkumetreillä. Hankekokonaisuuden suunnittelu oli aloitettu hyvissä ajoin ja keväällä 2014 ohjelman valtuuskunta myönsi Kansallisarkistolle oikeuden juhlavuoden logon käyttöön näyttelytuotteissa ja sittemmin sihteeristö myös pienen taloudellisen avustuksen.


Itsenäistyvän Suomen historiakuva on monivaiheinen ja rikas; itse dokumentoinnin kirjo sisällöltään ja määrältään vaikuttava. Puhtaasti itsenäisyyden alkuvuosilta arvioidaan asiakirjoja olevan Kansallisarkiston kokoelmissa useita satoja hyllymetrejä: sähköisessä hakujärjestelmässämme osumia ylempien viranomaisten aineistoista saadaan 21 876 kappaletta, oikeuslaitoksen osalta 38 305. Kehityslinja kohti itsenäisyyttä ei suinkaan ole ollut tylsä eikä suora, se kannattaa meidän jatkuvan muutoksen alla elävien nykykansalaisten muistaa. Suomi oli jo ennen syntymäänsä oudon kiinnostava pohjoinen kolkka, osin otollinen toimintaympäristö kaupallisessa mielessä ja vaikutusvaltaisten emämaidensa kautta osa kansainvälistä yhteisöä. Näin ollen lukuisia dokumentteja oli ja on mahdollista löytää myös muiden maiden arkistojen kokoelmista. Tähän tosiseikkaan myös näyttelyproduktion vuosittain vaihtuva näkökulma-konsepti nojautui.

Lähes juhlapäivänä, joulukuussa 2017 avautuva näyttelysarjan viimeinen osa, jossa tarkastellaan Suomen itsenäistymiskehitystä Venäjän, Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron näkökulmasta, päättää Kansallisarkiston nelivuotisen Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen laajan näyttelyproduktion, jonka tuottamiseen ovat lukuisat Kansallisarkiston sidosryhmät ja yhteistyötahot osallistuneet. Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme! On ollut upeaa kohdata niin monia taitavia tekijöitä tämän nelivuotisen matkan varrella. Yhdessä tekemällä syntyi joka vuosi upea näyttely Kansallisarkiston Rauhankadun näyttelytilaan, kaksikielinen kiertävä julistenäyttely kustakin näyttelykokonaisuudesta ja yhteensä 2000-sivuinen kaunis ja informatiivinen neliosainen Pro Finlandia -julkaisusarja.

Kotimaan yleisön lisäksi Pro Finlandia -näyttely ja julkaisut ovat saavuttaneet näkyvyyttä ulkomailla, erityisesti näyttelyn kulloisenkin tarkastelukulman kohdemaissa - Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Pohjoismaissa. Tästä suuri kiitos Ulkoministeriölle, joka kustansi mm. useita eri kieliversioita julistenäyttelystä tilanteessa, jossa Kansallisarkiston näyttelybudjetti ei olisi enää sallinut yhdenkään euron lisälaskua! Kiitokset myös asiantunteville näyttelyjen valmisteluryhmille, ahkeralle näyttelytiimille ja kaikille julkaisutoimituskunnan jäsenille, artikkelien kirjoittajille ja kuvien lainaajille, sillä tekstit ja kuvat elävät vielä kauan juhlavuoden jälkeen suomalaisten mielissä ja sydämissä.

Kehittämispäällikkö Anne Wilenius
Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.