Onko tieto-taitomme elinkaari hallinnassa?

Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään. Uskallan uhmata vanhaa suomalaista sananlaskua ja palata toukokuuhun 2010 ja erityisesti Jyväskylässä pidettyihin Arkistopäiviin. Päivien teemahan oli muutos ja muutosjohtaminen arkistotoimessa ja asiakirjahallinnossa. Päivillä kuultiin monta mielenkiintoista esitystä ja erityisesti itse palaan usein aiheisiin, joita käsiteltiin toisena päivänä otsikon ’Tietoa, taitoa ja teoriaa – muuttuvaan professioon kouluttaminen’ alla.

Koulutuspuolen edustajana mietin usein, pystymmekö vastaamaan joustavasti Arkistopäivilläkin pohdittuihin ammattitaidon elinkaaren hallintaan liittyviin haasteisiin. Tuottaako järjestelmämme oikeanlaisia ammattilaisia työelämän tarpeisiin vai monistammeko samanlaisia ammattilaisia kuin ennenkin on tehty? Ovatko opiskelijat valmistuttuaan moniosaajia vai asiantuntijoita erikoistuneena oman kiinnostuksensa mukaan kapeallekin sektorille? Pystymmekö tarjoamaan ammattitaidon elinkaaren koko ajalle oikeanlaista päivittävää tietoa ja taitojen lisäämistä? Viimeksi eilen olin tilanteessa, jossa keskusteltiin, mitä kaikkea tulisi osata ja tietää, että on edellytykset toimia asiakirjahallinnan ja arkistoinnin tehtävissä.

On hallittava tietotekniikka, lait ja asetukset, asiakaspalvelu, suunnittelu, johtaminen, tietoturva, logistiikka, talousasiat ja vielä monta muuta aluetta. Samassa keskustelussa pohdimme myös sitä, että missä ammattitaidon elinkaaren vaiheessa tulisi olla minkäkin syvyiset tiedot aiheista ja syventyvätkö tasot automaattisesti työn ohessa. Aloitammeko uramme ns. yleistiedoilla ja erikoistumme vasta työuramme kehittyessä vai pyrimmekö heti tuottamaan mahdollisimman monipuolisen toimijan työelämään? Molempia tarvitaan, koska kaikki ympärillämme kehittyy huimaa vauhtia ja tämä aiheuttaa, että emme voi jäädä myöskään tällä alalla johonkin tiettyyn hetkeen paikallemme ja elää niin kuin on ennenkin eletty. Ihannetila olisi varmaan jonkinlainen jokaiselle erityisesti räätälöity nonstop-muotoinen koulutus koko työssäolon ajan.

Asiakirjoja ja asioita käsitellään kaikissa työtehtävissä. Sähkömiehillä on sähköpiirustuksensa ja kirjanpitäjillä tilikarttansa. Jo ammattiin valmistavissa peruskoulutuksissa tulisi käsitellä luontevasti koulutettavan ammattialan näkökulmasta asiakirjojen merkitystä, niiden eheyttä, käytettävyyttä ja säilyttämistä. Erityisesti johtotehtäviin koulutettaessa tulisi myös asiakirjahallinnan perusteisiin ja teoreettiseen taustaan kiinnittää laajempaa huomiota.

Mikkelissä aloitettiin vuonna 2005 kouluttaa sähköiseen aineistonhallintaan ja arkistointiin lähinnä kuntien ja julkishallinnon arkistoissa ja asianhallinnassa työskenteleviä henkilöitä. Koulutus on järjestetty ammatillisina erikoistumisopintoina täydennyskoulutusperiaatteella. Koulutuksen tulokset ovat olleet hyvät ja koulutus kiinnosti ja on kiinnostanut edelleen laajaa joukkoa, nyt myös yritysten henkilöstöä. Sähköistymisen kehitys innoitti kehittämään koulutusta tutkintoon johtavaksi koulutukseksi ja niinpä vuonna 2008 aloitettiin Suomen ensimmäinen Sähköisen asioinnin ja arkistoinnin koulutusohjelma tällä Mikkelissä. Tutkinto johtaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Koulutuksen painopistettä laajennettiin siis sähköisen asioinnin alueelle: sähköisesti tallennettu tieto on myös saatava tarkoituksenmukaisesti käyttöön. Koulutuksen kehittämisessä ovat olleet kumppaneinamme mukana kaikki Mikkelin arkistotoimijat, erityisesti Mikkelin maakunta-arkisto.

Myös toisen asteen ammatillinen koulutus on heräilemässä sähköisen aineistonhallinnan haasteisiin. Parhaillaan suunnitellaan dokumentoijan ammattitutkintoa. Tämä tutkinto valmistaa opiskelijan lähinnä erilaisen aineiston käsittelyyn, metatietomaailmaan ja –määrityksiin sekä aineiston digitointiin. Koulutus paikkaa omalta osaltaan sähköistymisen elinkaaren ketjun tarpeita ja mahdollistaa sähköisen aineiston erilaisia uudelleen käytön tapoja ja mahdollisesti uusia palveluja tallennetusta tiedosta.

Mitä vielä tarvitsemme? Näillä toimenpiteillä saamme jo nuoret ja aikuiset käytännön koulutukseen mukaan, mutta löytyisikö rahoitusta laajentaa arkistotieteen tutkimusta? Erityisesti kaipaisin sitä sähköisen säilyttämisen osalle, kuka ottaa haasteen vastaan? Ja tietysti toivon sitä tänne Mikkeliin.

Olemmepa opiskelemassa tai työelämässä, nyt on aika nauttia Suomen kauniista kesästä ja kerätä voimia tuleville työjaksoille. Kaikki siis kesälaitumille, hyvää ja rentouttavaa kesää.

Tavataan vaikka Kuntamarkkinoilla syyskuussa digitalMikkelin osastolla ja keskustellaan koulutuksesta.

Mirja Loponen
Kehittämispäällikkö, Mikkelin ammattikorkeakoulu
Development Manager, Mikkeli University of Applied Sciences

Mikkelin ammattikorkeakoulu tarjoaa sähköisen asioinnin ja arkistoinnin koulutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.