Arkistolaitos palvelee maalla, merellä ja ilmassa


Näin kesän korvalla ja auringon lämmittäessä on hyvä muistutella mieliin palveluita, joita arkistolaitos tarjoilee mökkilaitureiden nokkaan ja kesäterasseille. Paletin käytetyimpiä osia ovat Digitaaliarkisto ja Arkistojen Portti, mutta myös esimerkiksi tutkimustietokannat kiinnostavat kesälläkin monia tiedonetsijöitä.

Talven mittaan töitä on tehty ahkerasti. Digitaaliarkistoon tallennetun aineiston kokonaismäärä on kohonnut jo yli 19 miljoonaan kuvaan ja kaiken aikaa tätä kirjoitettaessa yhä lisää aineistoa kuvataan ja siirretään verkkoon. Vanhimmat kirkonarkistot alkavat jo mukavissa määrin löytyä verkosta ja karttatietojenkin tarvitsijoille materiaalia alkaa olla mukavasti saatavilla. Maanmittaustoimituksissa syntynyttä aineistoa on verkossa käytettävissä etenkin Varsinais-Suomen alueelta.

Arkistojen Portti on sekin kasvanut talven aikana: palvelusta löytyy tietoja jo yli 250 käytetyimpiin kuuluvasta aineistosta. Jatkossa panostamme etenkin teemasisältöön eli tietoon siitä, mitä aineistoja eri tutkimustarkoituksiin voi arkistoista löytää. Kanssamme tätä työtä tekemässä ovat Helsingin kaupungin tietokeskus sekä Suomen Urheiluarkisto, joiden aineistoja koskeva tieto on linkittymässä saumattomasti yhteen omamme kanssa.
Arkistolaitos lisää vähitellen
palveluja mobiililaitteiden
käyttäjille. Tästä pääset
äänitetarjontamme pariin.

Tutkimustietokantoihin, joista käytetyimmät ovat Suomen sotasurmat 1914-1922 ja Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneet, on tämän vuoden puolella tehty jo yli 60 000 varsin pitkäkestoista käyntiä. Näiden kahden tietokannan erityispiirteenä on niiden rooli kollektiivisena muistamisen paikkana. Tilastoista huomaa, että varsinkin itsenäisyyspäivinä ja veteraanipäivinä kohdistuu molempiin selvästi havaittava kävijäpiikki. Jos kaikki menee odotusten ja toiveiden mukaan, pääsemme loppuvuodesta tiedottamaan näihin palveluihin kohdistuvista uudistuksista.

Tekstisisällöistä lomaa pitäville tiedonetsijöille on tarjolla sisältöä sekä video- että äänitemuodossa. Näistä huolehtivat ViisaanHiiren kanava Youtubessa sekä vastikään avattu Arkistolaitoksen äänitepankki. Edellisen kautta saat tietoja arkistolaitoksen palveluista, tai voit seurata koosteita menneen talven yleisötilaisuuksista. Onpa tarjolla myös tutustumispaketti Kansallisarkiston taloon ja tehtäviin. Äänitepankissa puolestaan voit kartuttaa tietojasi aineistoista ja niiden käytöstä. Päälähteenä tällä hetkellä on ylitarkastaja Aila Narvan teos Tiedonjyväsiä – asiakirja-aineistojen käyttäjän opas. Lataa kiinnostavat sisällöt soittimeesi ja ota mukaan kesän automatkoille ja pyöräreissuille.

Kaiken verkkotarjonnan ohessa on syytä mainita myös tiedon kivijalka, tutkijasalipalvelu. Kaikki toimipisteet palvelevat myös helteisimpään kesäaikaan ja mikä olisikaan sen parempi  lomanviettopaikka, kuin valoisa ja viileä lukusali. :-) Omasta kesälomastani ajattelin uhrata pari päivää maakunta-arkistossa sukumme kotipitäjän historiaan uppoutuneena. Tuo merkillisen hyvän tunteen, kun menneisyyden tapahtumia saa pala palalta kiinnitettyä omaan ympäristöön. Sitä tunnetta voi aistia verkossa, kunnes mieli alkaa tehdä paikan päälle lisätietojen pariin.

Tietorikasta kesää toivottaen,

Tomi Ahoranta
Kehittämispäällikkö, Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.