Pohjoisen sukututkijat ja OMA arkistomme


Oulun sukututkimusseura ry:n 40-vuotisjuhla pidettiin 23.3.2013 Oulun Ruotsalaisella koululla. Virkeässä keski-iässä olevan yhdistyksemme perustamiskokous pidettiin Oulussa 15. joulukuuta 1973. Perustajajäsenissä oli kolme metsänhoitajaa, kaksi insinööriä, yksi opettaja ja tietysti tarvittiin vielä se tärkein - eli myyntipäällikkö! Siinäkö salaisuus nopeasti kehittyneelle ja satoja jäseniä keränneelle yhdistyksellemme?

Neljässäkymmenessä vuodessa on nähty huiman muutos – aluksi selailtiin varovasti alkuperäisiä dokumentteja arkistoissa ja kirkkoherranvirastoissa, sitten tulivat mikrofilmit ja niiden lukulaitteet. Nyt materiaalia löytyy internetistä digitaalisessa muodossa - tieto on helpommin saatavilla, kiitos moninaisten hakutoimintojen - ja tutkittavan tiedon määrä on valtava.

Oulun sukututkimusseura järjesti kaksi vuotta sitten jäsenkyselyn. Vastausprosentti oli hyvä, 43%. Seurassa on tällä hetkellä 330 jäsentä - keski-iän ollessa 65 vuotta. Jäsentiedot saatiin ajan tasalle ja jäsenistön tutkimat suvut kartoitettua. Lisäksi saatiin arvokasta palautetta seuran toiminnasta sekä toiveita ja ideoita tulevalle toiminnalle. Näitä toiveita on hallitus pyrkinyt toteuttamaan kuluneiden kahden vuoden aikana. Olemme lisänneet merkittävästi sähköistä tiedottamista ja kuluvan vuoden suunnitelmiin kuuluu myös seuran digitaalisten julkaisujen tuonti jäsenistön saataville.

Haasteita yhdistyssektorilla riittää - yhdistystoimintaa ylläpitävät Suomessa tällä hetkellä pääosin suuret ikäluokat ja 1950-luvulla syntyneet. Ihmisten aktiivisuus osallistua yhteisölliseen toimintaan on vähentynyt. Myös vastuunjaossa on toisinaan ongelmia, sillä tehtävät kasaantuvat toistuvasti samoille ihmisille. Tiedottaminen on tärkeä asia yhdistystoiminnassa. Näihin haasteisiin pyrimme vastaamaan ja se on mahdollista vain aktiivisen jäsenistön avulla. Toivomme lisää nuoria ja innokkaita sukututkimusharrastajia jäsenistöömme!

Pohjoissuomalaisen sukututkijan apuna on ollut alusta lähtien oma arkistomme, sanalla sanoen OMA - Oulun maakunta-arkisto. Yhteistoimintamme on ollut moninaista - aikojen saatossa on järjestetty lukuisia kursseja ja koulutustilaisuuksia sekä opastusta sukututkijoiden eri tietolähteisiin. Sukututkimuksen 350-juhlavuonna OMA järjesti meille iltapäivän kahvitarjoiluineen. Myös OMA:n 80-vuotispäivänä sukututkijoita muistettiin - pidettiin Astia ja Portti -järjestelmien esittelytilaisuudet ja kerrottiin muutakin ajankohtaistietoa.

Oulun sukututkimusseuran ja Oulun maakunta-arkiston välinen tiedonkulku on mutkatonta ja nopeaa, onhan arkiston edustaja ollut yhdistyksemme varapuheenjohtajana aina vuodesta 1988 lähtien. Tässä tehtävässä ovat olleet Vuokko Joki ja Samuli Onnela vuoronperään, Vuokko nyt vuodesta 2002 lähtien. Myös useat arkiston tutkijat ovat tulleet tutuksi - aina löytyy henkilö jolta saa tietoa nopeasti. Arkiston väki on myös ilahduttanut Oulun sukututkija-lehden lukijoita asiantuntevilla artikkeleillaan.

Nyt kun on sopiva tilaisuus - esitän lämpimät kiitokset koko Oulun maakunta-arkiston väelle ja toivon yhtä antoisaa yhteistyötä myös tulevina vuosina!

Solja Holappa
Oulun sukututkimusseura, pj

http://suvut.genealogia.fi/oulu/

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.