Näin kesäaikaan arkistolaitoksen yksiköt saavat päivitystä niin henkilö- kuin asiakaskuntaansa. Vaasassa on tällä viikolla aloittanut kesäurakkansa ensimmäinen korkeakouluharjoittelija ja kesän ensimmäiset ”ameriikan serkut” ovat käyneet tutustumassa Vanhan maailman juuriinsa. Rapakon takaisten sukututkijoiden innostus on tarttuvaa; on epäilemättä vaikuttava kokemus löytää oman sukunimensä alkuperäksi tuhansien kilometrien päässä kotoa sijaitseva maatila. Täältä Mustasaaren Helsingbystä tilan yhdeksästä lapsesta ainakin keskimmäinen poika, Herman, on aikanaan ponnistanut Michiganiin, lukuisten muiden pohjalaisten ja suomalaisten tapaan. Luonnollisesti sukujuuriensa äärellä vieraassa ympäristössä mielen täyttävät lukuisat kysymykset. Kielet (”kyllä, he puhuivat ruotsia, mutta olivat suomalaisia!”), maantiede, historia, kaikki on uutta ja ihmeellistä. Siitä huolimatta tämä ajallisesti kaukainen linkki antaa salaperäisen yhteyden tähän paikallisesti kaukaiseen seutuun.
Ei ole sattumaa, että Yhdysvalloista ja Kanadasta poiketaan juuri Vaasaan sukujuurien selvittäminen mielessä. Suuren siirtolaisuusaallon aikana 1860–1930 lähti Suomesta lähes 400.000 ihmistä kultaa vuolemaan tai sortoa pakoon ja näistä noin puolet oli pohjalaisia. Siirtolaisuus on siis yksi kantava teema Vaasan maakunta-arkistossa vieraileville sukututkijoille, niin suomalaisille kuin amerikkalaisillekin. Jotta uudetkin sukupolvet saisivat hieman konkreettisemman kuvan Suuresta amerikansiirtolaisuudesta, on maakunta-arkisto koonnut asiakirjalähteistä kouluille suunnatun arkistolaukun, joka kertoo alkuperäiskuvien ja -tekstien avulla siirtolaisten tarinaa.
Siirtolaisuus historiallisena ilmiönä tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman nykypäivän tapahtumille ja keskusteluille. Ihmiskunta on kautta historiansa ollut liikkeessä ja verkottunut, virtausten suunnat ja voimakkuudet ja verkkojen tiheydet vain ovat vaihdelleet. Ihmisten mukana liikkuvat myös uudet ideat ja aatteet. Pohjanmaa olisi ollut montaa yritystä ja uudistusta köyhempi ilman kotiin palaavia, uudistusintoisia amerikansiirtolaisia. Ja Amerikka vastaavasti köyhempi ilman sinne jääneitä tarmokkaita pohjalaisia!
Odotettavissa koko kesän ajan siis on: Amerikan-enojen ja Suomen-tätien etsimistä, vanhan hakua ja uuden oivaltamista sekä löytämisen riemua tiskin molemmin puolin. Tervetuloa arkistojen äärelle läheltä ja kaukaa!
Mikko Nykänen
Tutkija, Vaasan maakunta-arkisto
P.S. Koulut ja muut kiinnostuneet voivat tiedustella siirtolaisuus-arkistolaukun saamista käyttöönsä allekirjoittaneelta (etunimi.sukunimi@narc.fi).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.