Talvisotamuistelot Kansallisarkiston silmin

Huhhuh! Talvisodan 70-vuotismuistelot ovat työllistäneet Kansallisarkistoa ja erityisesti sen Sörnäisten toimipistettä viime kuukausina hyvin runsaasti. Käytännössä uusia yhteydenottoja ja tilauksiaa tulee lisää sitä mukaa kun TV:ssä ja muissa medioissa 70 vuoden takaisia asioita on käsitelty. Tuhannet suomalaiset ovat havainneet, että olisipa mukava selvittää mitä se oma isä, isoisä, tai isoisoisä siellä talvisodassa oikein teki, kun ei tullut silloin aikanaan kyseltyä. Kuulostaako tutulta?

Tietojen katoamista ei ole syytä harmitella, sillä Kansallisarkistosta on löydettävissä mitä moninaisempia tiedonjyviä sotiin osallistuneista miehistä. Näin on, vaikka usein ensikertaa arkistoon yhteyttä ottava asiakas on hyvin epäileväinen. Mitähän tietoja olisi löydettävissä? Meidän tietopalvelutehtävissä toimivien arkistolaisten näkökulmasta mikään ei olekaan yhtä palkitsevaa, kuin asiakas, joka lähettää sähköpostia tai tekee päivän päätteeksi lähtöä tutkijasalista ja toteaa, että enpä olisi uskonut löytäväni näin paljon tietoja, kiitoksia Teille! Ilo on molemminpuolinen.

Arkistolaitos ennakoi talvisotamuisteloiden synnyttämää kiinnostusta ja digitoi vuoden 2009 aikana talvisodan sotapäiväkirjat, yhteensä noin 3300 kappaletta. Ne ovat 1.12.2009 alkaen olleet kotisivujemme kautta käytettävissä kunkin omalta kotikoneelta. Rehellisesti täytyy tunnustaa, että digitoitujen sotapäiväkirjojen saama suosio yllätti. Palvelun avautuessa palvelin tukkeutui aiheuttaen hetkellisen palautevyöryn. Miksi tällainen palvelu toteutetaan, jos se ei kuitenkaan toimi kunnolla.

No, järjestelmän viat saatiin nopeasti korjattua ja palaute on otettu nöyrin mielin vastaan. Kun kaikki jatkosodan sotapäiväkirjat saadaan nettiin vielä tämän vuoden aikana, samanlaista ongelmaa ei pääse syntymään…eihän!

Jos edellä oleva herätti kiinnostuksesi, annan sinulle ilmaisen vinkin. Poikkea veteraaniomaisesi luona iltapäiväkahvilla ja keskustele tapahtuneesta. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, mutta talvi- ja/tai jatkosotaan osallistuneen isoisäsi tai muun omaisesi sotatie kiinnostaa, tulosta tilauslomake ja lähetä se postitse tänne Kansallisarkistoon. Saat kotiisi maksusta kopiot hänen kantakortistaan kuukauden kuluessa. Kantakortin tietojen pohjalta voit katsella oikeita sotapäiväkirjoja omalta koneeltasi silloin kuin haluat.

Elämysmatkailijolle suosittelen myös vierailua arkistolaitoksen tutkijasaleissa. Arkistopölyä voi tulla haistelemaan paikan päälle, sillä tutkijasalimme ovat avoinna päivittäin. Kanta-asiakkaamme eivät voi olla väärässä… jotain mystistä vetovoimaa tutkijasalitunnelmassa on.

Mikko Karjalainen
Ylitarkastaja, Kansallisarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.