Aukioloaikoja koskevat uudet suunnitelmat

Blogikirjoitus aukioloajoista on tuottanut ilahduttavan määrän kommentteja, joihin yritän tässä kerralla vastata. Olemme arkistolaitoksessa hyvin tietoisia siitä, että tutkijasalien nykyiset aukioloajat eivät palvele kaikkien asiakasryhmien tarpeita, ja kuten pääjohtajamme totesi, olemme koko ajan miettineet mahdollisuuksia parantaa tilannetta - niissä raameissa, jotka meille on annettu. Arkistolaitos on osa valtionhallintoa, ja niin julkisen hallinnon tuottavuuteen kohdistuvat vaatimukset kuin sen toimintaa normittava lainsäädäntökin asettavat meille vaatimuksia, jotka eivät välttämättä vastaa kulttuuri- ja tutkimuslaitoksen asiakkaiden tarpeita.

Ensimmäisestä seikasta johtuu, että nykyistä aukiolotuntien määrää ei ole mahdollista kasvattaa. Blogikommenttien perusteella näyttää siltä, että asiakkaammekin hyvin ymmärtävät tämän.Toisesta seikasta puolestaan johtuu, että esitettyä ajatusta museoiden tyyppisestä aukioloajasta emme katso olevan mahdollista toteuttaa. Arkistolaitoksella on viranomaistehtäviä, jotka edellyttävät, että asiointi virastoissa on mahdollista virka-aikana, ja tätä asiakaspalvelua toteutetaan useimmissa yksiköissä tutkijasalien yhteydessä.

Näistä lähtökohdista suunnittelemme nykyisten aukiolotuntien sijoittamista niin, että joidenkin arki-iltojen aukioloa supistetaan ja näin säästyneet tunnit sijoitetaan pidennettyyn aukioloon toisina arki-iltoina ja lauantaina. Monet kommentoijat jo esittivätkin tällaista ratkaisua. Jokainen arkistolaitoksen yksikkö kuitenkin ratkaisee tutkijasalinsa aukioloajat asiakasrakenteensa ja henkilöresurssiensa mukaisesti. Erityisesti lauantain aukiolotuntien määrä ei tulisi olemaan samanlainen kaikissa yksiköissä ja joissakin se toteutettaisiin vain tilauksesta ryhmille.

Kansallisarkiston aukiolotuntien määrää on ajateltu lisättävän niin, että Rauhankadun tutkijasali on avoinna yhtenä lauantaina kuukaudessa ja yhtenä iltana viikossa klo 20:een. Sörnäisten toimipisteessä säilytettäviä asiakirjoja käyttävät tutkijat, jotka haluavat hyödyntää Rauhankadun pidempää aukioloaikaa, voivat tilata asiakirjat käyttöönsä Rauhankadulle. Sörnäisten tutkijasalin aukioloaikoja ei tulla lisäämään; päinvastoin Kansallisarkiston kaikki tutkijasalipalvelu tullaan muutaman vuoden sisällä keskittämään Rauhankadulle.

Muutamissa kommenteissa kiinnitettiin huomio siihen, että lauantaisin ei voi tilata asiakirjoja. Lauantain (pitkämatkalainen) asiakas on  kuitenkin voinut tilata asiakirjat käyttönsä etukäteen sähköpostitse. Tämä tosin jää lyhytaikaiseksi toimintatavaksi, koska arkistolaitoksen uusi sähköinen tilausjärjestelmä Astia otetaan tavoitteen mukaan käyttöön ensi vuoden alusta, minkä jälkeen kaikki asiakirjatilaukset tutkijasaliin on mahdollista tehdä verkkopalveluna ennakkoon. Astian kautta tehdään myös tutkimuslupahakemukset ja se mahdollistaa käyttö- tai näyttörajoitetun digitaalisen aineiston käyttöön saannin verkossa.

Toivon, että arkistolaitoksen asiakkaat kommentoisivat aktiivisesti aukioloaikoja koskevia suunnitelmiamme ja esittäisivät omia toiveitaan niiden yksityiskohtaisesta järjestämisestä. Uudet aukioloajat päätetään lopullisesti toukokuun aikana ja ne otetaan käyttöön syyskuun alusta.

Jaana Kilkki 
Tietopalvelun vastuualueen johtaja

7 kommenttia:

 1. Niukkuuden aikakautena "Kansallisarkiston aukiolotuntien määrää on ajateltu lisättävän niin, että Rauhankadun tutkijasali on avoinna yhtenä lauantaina kuukaudessa ja yhtenä iltana viikossa klo 20:een." kuullostaa huomattavasti paremmalta kuin nykytilanne. Sama vielä maakunta-arkistoihin...

  (Asiakirjatilausten tekeminen spostilla vaatisi varsin tarkan tiedon siitä mitä on hakemassa. Tämä selviää usein vasta arkistoluetteloista.)

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä uutinen!! Kiitos

  VastaaPoista
 3. Mutta tuo yhden illan pidennys klo 20 ja lauantaiaukiolo siis napsaistaisiin muista ilta-ajoista? Eli tulos olisi se, että vähintään kahtena tai jopa kolmena arkipäivänä tutkijasali menisi kiinni jo klo 16?

  Kuulostaa hieman hölmöläisen peitonpidennysoperaatiolta, jos tavoitteena on palvella iltakäyttäjiä. Eikö tasapuolisuuden nimessä voisi napsaista noita tarvittavia tunteja aamuista?

  VastaaPoista
 4. Rauhankadun tutkijasalin valaistus paremmaksi!
  Sörnäisten toimipisteen käyttäjänä tervehdin ilolla että "jatkoaikaa" on luvassa Rauhankadulle. Toivottavasti Rauhankadun salin olosuhteet saadaan myös samanlaisiksi kuin Sörnäisissä, nykyisellään digikuvaus Rauhankadulla on käytännössä mahdotonta ala-arvoisen valaistuksen takia.

  Sen sijaan Sörnäisten salin lopettaminen kokonaan ei ole hyvä uutinen koska samalla loppuu "lennosta" tilaamisen mahdollisuus. Kävijöitä Sörnäisissä on riittänyt typistetyilläkin aukioloajoilla, olisi kiva kuulla miten isoja säästöjä KA tavoittelee Sörnäisten sulkemisella. Työpajankadulla on useammassakin talossa "toimitilaa vuokrataan"-lakana, luulisi olevan tinkimisen varaa vuokrassa. Toinen juttu on sitten jos KA kaavailee henkilöstön määrään muutoksia.

  VastaaPoista
 5. Kansallisarkiston tutkijasalin aukioloaikojen osalta selvennys, että tutkijasali on edelleen avoinna klo 18:aan neljänä iltana viikossa ja yhtenä iltana klo 20:een.

  Tutkijasalipalvelun keskittäminen Rauhanhadulle tarkoittaa myös Sörnäisten eniten käytetyn aineiston siirtämistä Rauhankadun tiloihin, tosin ei välttämättä täysin samanaikaisesti. Sörnäisten toimitilasta luopuminen on osa arkistolaitoksen keskusarkiston perustamishanketta josta OPM:n asettama selvitysmies on jättänyt esityksensä (http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2010/Arkistolaitoksen_keskusarkiston_perustamistarve.html?lang=fi) tammikuussa.

  Jaana Kilkki

  VastaaPoista
 6. Pyytäisin vielä tarkennusta. Jos ilta-aukioloaikoja ei olla osan päivien osalta supistamassa, mitä tarkoittaa alkuperäisen tekstin lause:

  "Näistä lähtökohdista suunnittelemme nykyisten aukiolotuntien sijoittamista niin, että joidenkin arki-iltojen aukioloa supistetaan ja näin säästyneet tunnit sijoitetaan pidennettyyn aukioloon toisina arki-iltoina ja lauantaina."

  VastaaPoista
 7. Linjaus on periaatepäätös arkistolaitoksen tutkijasalien aukioloaikaan. Se tarkoittaa, että aukiolotuntien määrää ei voida lisätä, vaan toivottu pidempi ilta- ja lauantaiaukiolo täytyy toteuttaa toisenlaisilla ratkaisuilla.

  Koska kaikki maakunta-arkistot eivät ole vielä tehneet päätöstä uusista aukioloajoistaan, voimme informoida muutoksesta vain yleisellä tasolla. Useimmat maakunta-arkistot tulevat olemaan avoinna linjauksen mukaisella tavalla, mutta eivät kaikki.

  Kansallisarkistossa nykyistä aukioloaikaa ei kuitenkaan voida supistaa, vaan aukiolotuntien määrää joudutaan lisäämään (kuten kirjoituksessa sanotaankin), jotta pidempi ilta-aukiolo kerran viikossa ja lauantai-aukiolo kerran kuussa olisi mahdollinen.

  Tiedotamme uudet tarkat yksikkökohtaiset aukioloajat kotisivulla heti kun päätökset on kaikissa yksiköissä tehty.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.