Hyllyt täyttyvät Hämeenlinnassa

Viime marraskuussa blogissa kerrottiin, että Kansallisarkistosta siirretään aineistoja Hämeenlinnan maakunta-arkistoon tilankäytön tehostamiseksi. Viime vuoden lopulla asiakirjoja tuotiin Hämeenlinnaan 6,5 hyllykilometriä, ja nyt huhtikuun aikana on tuotu vielä kaksi hyllykilometriä lisää. Aineistot täyttävät yhteensä kolme ja puoli maakunta-arkiston kahdestatoista arkistomakasiinista; päällekkäin pinottuna aineistoista muodostuisi noin 50 kertaa Näsinneulan kokoinen torni.

Ennen Kansallisarkisto-siirtoja Hämeenlinnan maakunta-arkistossa oli asiakirjoja noin 12 hyllykilometriä. Siirtojen jälkeen hyllytilasta, jota on yhteensä 28 hyllykilometriä, noin 75 % on jo käytössä. Arkistomakasiinit ovat Hämeenlinnassa täyttyneet vauhtia, josta uutta taloa suunniteltaessa ei osattu uneksiakaan. Vapaa hyllytila loppuu tällä menolla vuonna 2017.

Siinä on muuttomiehillä riittänyt töitä, kun he ovat hellävaroin latoneet asiakirjat Helsingissä hyllyistä muuttorullakoihin, rullakot muuttoautoon, ajaneet autolastin Hämeenlinnaan ja asettaneet täällä päässä asiakirjat hyllyyn uusille paikoilleen. Talven lumimyrskyjen ja sähkökatkosten aikana on täytynyt muuton edistämiseksi tarttua milloin lumilapioon, milloin taskulamppuun. Tarkkana on täytynyt olla, jotta jokainen tarvittava asiakirja on tullut mukaan matkaan ja päätynyt sinne minne pitääkin. Tehtävä on vaatinut huolellista etukäteissuunnittelua erityisesti loppusijoituksen osalta.

Uuden kodin Hämeenlinnan maakunta-arkistosta on saanut monta mielenkiintoista arkistokokonaisuutta. Vanhimmat asiakirjat löytyvät Uudenmaan lääninhallituksen ja Porvoon tuomiokapitulin arkistoista; uudempia edustaa muun muassa maataloushallituksen maatalouslaskenta-aineisto. Suuri osa Kansallisarkistosta siirretyistä asiakirjoista on entisen Uudenmaan läänin alueella toimineiden viranomaisten arkistoja, mutta mukaan mahtuu myös tuomiokirjojen ns. renovoidut eli puhtaaksi kirjoitetut kappaleet vuodesta 1871 alkaen koko Suomen alueelta, maa- ja metsätalousministeriön asutusasiainosaston (ASO) arkisto sekä Tilastokeskuksen arkistoa.

Uusissa aineistoissa on riittänyt henkilökunnalla opettelemista ja Hämeenlinnan arkistopiirin ulkopuolisen maantiedon tuntemus on asettanut omat haasteensa. Iloksemme olemme huomanneet, että tutkijat ovat jo löytäneet uudet aineistot. Erityisesti sukututkijoiden keskuudessa suureksi hitiksi on noussut koko maan laajuinen maatalouslaskenta-aineisto, josta tutkija saa tietoa maatiloista separaattorien ja karviaismarjapensaiden tarkkuudella. Jännityksellä seuraamme, millaiseksi käytetyimpien aineistojen Top-5 muodostuu ja millainen kuhina tutkijasaleissa jatkossa käykään.

Heli Niromaa, tutkija, Hämeenlinnan maakunta-arkisto
Mervi Lampi, ylitarkastaja, Hämeenlinnan maakunta-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.