Seminaarilaisen näky

”No niin, ensin tulin Haapamäelle,  josta oli ajanpitkään painunut merkillisen tärkeä keskus Suomen tiheälle rautatieverkolle. Päätä ihan huimasi. Junia tuli ja lähti joka hetki. Niitä mennä huristi maan päällä, ilmassa ja maan alla. Koska minun ei tarvinnut poistua ennen kuin Jyväskylässä, käytin huvin vuoksi ilmarataa ja yks’kaks olin Jyväskylän suurenmoisen asematalon edustalla.”

Tämä Jyväskylän seminaarin arkistoon sisältyvä tulevaisuuden visio palautui mieleen viimeviikkoisen Helsingin virkamatkan seurauksena. Junamatka oli jälleen kerran monivaiheinen ja aikataulu arvaamaton, mutta ennen pitkää päädyimme kuitenkin kollegojen kanssa takaisin Jyväskylän asemarakennuksen edustalle. Miten lienevät päättyneet muiden maakunta-arkistolaisten matkat? Mieleen tulivat samalla parin edellisen talven vaiherikkaat, maanpäällisillä raiteilla taitetut virkamatkat. Viivästynyt junamatka on tietenkin pieni asia verrattuna viime viikon synkkiin uutisiin, ja jonkin ajan kuluttua raidematkoista löytyy yleensä jo humoristiset piirteensä.

Nimimerkki Sepeteus kirjoitti alussa siteeratun vision Jyväskylän seminaarin toverikunnan ”Toverien ääni”-lehteen  lokakuussa 1918. Kirjoituksen otsikkona  on  ”Jyväskylä vuonna 2000”, ja kirjoittaja kuvittelee palaavansa Jyväskylään iältään 101-vuotiaana. 1950-luvulla keksitty vanhenemista vastustava lääke on kuitenkin säilyttänyt hänet yhtä reippaana kuin kaksikymmenvuotiaan. 

Sepeteus osui osittain oikeaan Haapamäen suhteen; paikasta tuli vilkas vilkas risteysasema, mutta liikenne hiljeni 1970-luvulla uuden oikoradan valmistuttua. Mitä muuta Sepeteus ennusti koulukaupunkinsa tulevaisuudesta? Vanha seminaarilainen menee tietysti katsomaan entistä opinahjoaan, ja löytää ainoastaan naispuolisia opiskelijoita esperanton oppikirjat kainalossa. Eräässä lasivitriinissä hän näkee surukseen Suomen viimeisen miespuolisen kansakoulunopettajan. Käytävällä hän törmää kahdeksannen luokan opiskelijoihin; seminaarista on näet tullut kymmenvuotinen. Miehiä toivotaan opettajankoulutukseen jatkuvasti entistä enemmän, joten Sepeteuksen ennustus naisvaltaisesta alasta pitää paikkansa. Kymmenvuotiseksi muuttunut seminaari ei tosin sopisi nykyiseen tavoitteeseen, työurien pidentämiseen alkupäästä.

Aivan viimeisintä kuntakartan muutosesitystä Sepeteus ei sentään ennakoinut, mutta kylläkin viimeisimmän Jyväskylän seudun kuntaliitoksen. Kiivettyään päivän päätteeksi Harjun näkötorniin Sepeteus katseli pitkälle Jyväskylän esikaupunkeihin, jotka liittyivät kaupunkiin vuonna 2009.

Sepeteuksen visio on kokonaisuudessaan luettavissa täältä

Päivi Hirvonen
Johtaja, Jyväskylän maakunta-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Viesti ilmestyy näkyviin heti kun ylläpito on ehtinyt tarkastaa sen.